Archiwa tagu: wąż informacje

Wąż zbożowy- Pantherophis guttatus

Nazwa francuska: Serpent des bles
Nazwa niemiecka: Kornnatter
Nazwa angielska: Corn Snake
Nazwa czeska: Uzovka cervena

Występowanie: Środowisko naturalne to dla węża zbożowego Stany Zjednoczone.

Wymiar i wygląd: Najczęściej spotyka się węże zbożowe ubarwione na czerwono -pomarańczowo lub na czarno. W przypadku węży hodowlanych istnieje ogromna ilość odmian kolorystycznych – można spotkać nawet żółtego, szarego czy różowego węża tego gatunku.  Przez pojawianie się w hodowlach coraz większej ilości odmian ( na skutek chowu wsobnego) węże zbożowe są coraz słabsze i mniejsze co automatycznie przekłada się na skrócenie ich czasu życia.  Węże zbożowe wyróżniane są w kilku odmianach:  amelanistic, snow, anerythristic, ghost. Dostępne do zakupu są również węże z tego gatunku, które nie posiadają wzoru standardowego – np. motley posiadający na grzbiecie owalne lub okrągłe plamy zamiast niejednolitych. Ta odmiana nie posiada również szachownicy na brzuchu. Kolejny typ – striped – ma długi pas na grzbiecie przez całe ciało. Występuje również Zig Zag, który ma charakterystyczny zygzak na grzbiecie.

Długość życia: 21-23 lata.

Rozmnażane:   W hodowli bardzo łatwo rozmnożyć węża zbożowego.  W środowisku naturalnym okres godowy trwa od marca, a kończy w maju lub czerwcu.  W hodowli rozmnażanie może odbywać się przez cały rok. Ułatwieniem w rozmnażaniu jest  zimowanie w okresie od listopada do końca stycznia.  Po zastosowaniu zimowania węże dużo chętniej kopulują.  Osobniki łączone powinny mieć  minimum dwa lata. Czas ciąży to 6-8 tygodni.  Samica ma od 6 do kilkunastu jaj.  Jaja należy przechowywać w inkubatorze w temperaturze stałej 28 stopni Celsjusza. Wilgotność winna wynosić 80-90%.  Po upływie 55-70 dni pojawiają się młode mierzące do 25 cm.

Pożywienie: Młode węże zbożowe należy karmić oseskami mysimi.  Starsze osobniki należy karmić  biegusami mysimi bądź oseskami szczurzymi. Dorosłe węże mogą zjeść zjeść 5-6 tygodniowego szczura.

Terrarium:  Mimo, iż węże zbożowe są niewielkich rozmiarów to muszą mieć one zapewnione terrarium o minimalnych wymiarach: 80x50x40cm dla 2 dorosłych osobników. Konieczne jest zapewnienie im również kryjówek oraz korzeni. W terrarium powinny się znaleźć również rośliny (mogą być żywe lub sztuczne). Podłoże najlepiej wyłożyć włóknem kokosowym, chipsami kokosowymi lub trocinami. Niezbędne jest utrzymywanie temperatury 25-27°C w chłodniejszej i około 31-33°C w cieplejszej części terrarium. W nocy zalecane są spadki odpowiednio 24°C i 27-28°C. Nie zaleca się wykorzystywania dla węży skałek grzewczych, gdyż mogą one prowadzić do poparzenia zwierzęcia. Zastosowane kable lub maty grzewcze muszą być umieszczone pod terrarium lub wewnątrz, ale jedynie jeśli są odpowiednio zabezpieczone. Wilgotność powinna wynosić 50-70%. W terrarium należy również umieścić pojemnik z wodą dostosowany wymiarami do węża tak, aby mógł on się w nim zanurzyć.  Należy także zabezpieczyć wszystkie otwory itp. gdyż węże te są mistrzami ucieczek.

Wąż Malpolon – Malpolon monspes-sulanus

nazwa angielska: Montpellier snake
nazwa francuska: Couleuvre de Montpellier

 

Występowanie:  Malpolon żyje na terenach suchych i kamienistych, mogą być częściowoMalpolon piaszczyste. Na wyżynach dochodzą do maksymalnie 700 m n.p.m. Występuje w Europie Południowej,  w Turcji  oraz na Kaukazie.

Wymiar i wygląd: Wąż z gatunku Malpolon osiąga do 2 metrów. Jest to największy wąż europejski.  Posiada dużą oraz wysoką głowę, słabo widoczne przewężenie szyjne, charakterystyczny walcowaty tułów oraz długi ogon, który osiąga nawet 1/5 długości całego ciała. Węża wyróżniają nieproporcjonalnie duże oczy, posiadające okrągłe źrenice. Malpolon posiada ubarwienie gliniastobrązowe, oliwkowobrązowe lub ciemnobrązowe. Niekiedy wąż ten posiada małe , ciemne plamki ułożone w 5 lub 7 podłużnych rzędach. Brzuch Malpolona jest żółtawy lub czerwonawy z licznymi czarnymi plamkami. Szczęka węża wyposażona jest w 10-17 zębów z których 1-2 pary są znacznie większe, wyposażone w rynienki i usytuowane w tyle szczęki (są zębami jadowymi). W żuchwie zęby przednie są dłuższe od tylnych i nie ma tam zębów jadowych. Małe zwierzęta ukąszone przez tego węża giną od jadu w ciągu minuty lub dwóch. Dla człowieka większość osobników nie stanowi zagrożenia, w momencie ukąszenia umiejscowienie zębów jadowych w tyle szczęki nie pozwala na dosięgnięcie ciała człowieka.

Zachowanie: W okresie letnim wąż ten prowadzi zmierzchowy oraz nocny tryb życia, na wiosnę oraz podczas jesieni aktywny jest w dzień. Lubią chować się w szczelinach pomiędzy kamieniami, w norach gryzoni. Charakterystycznym zachowaniem dla nich jest pocieranie od czasu do czasu brzucha pyskiem w celu pobudzenia wydzieliny gruczołów nosowych.

Pożywienie:  Malpolon żywi się jaszczurkami, wężami, myszami oraz ptakami. Młode żywią się większymi owadami. Swoje ofiary wąż goni bardzo szybko.  Zabijanie odbywa się poprzez osłabienie ofiary jadem lub duszenie. Mniejsze ofiary zostają połknięte żywcem.  Wąż ten jest niezwykle żarłoczny – duże osobniki potrafią zjeść jednorazowo nawet 20 dorosłych jaszczurek.

Rozmnażanie:  Gody Malpolona odbywają się w okresie kwiecień-czerwiec.  Samica składa w lipcu lub sierpniu od 4 do 20 jaj, które zostają umieszczone w liściach, w wilgotnej glebie lub w norach królików.  Wylęg młodych węży następuje po około dwóch, trzech miesiącach.