Waran stepowy

Waran stepowy – Varanus exanthematicus

nazwa angielska: Savannah Monitor, Bosc’s Monitor
nazwa niemiecka: Steppenwaran
nazwa francuska: Varan des savanes
nazwa hiszpańska: Varano de Sabana

 

Występowanie:
Gatunek ten żyje w Afryce. Spotykany na stepach, sawannach oraz na terenach suchych.WARAN STEPOWY

Wygląd i wymiar:
Waran stepowy jest dość dużą oraz mocno zbudowaną jaszczurką. Jej długość dochodzi do 130 centymetrów. Ogon stanowi więcej niż połowę tej długości. Wyróżnia ją silna budowa ciała oraz długi oraz mocno umięśniony ogon. Kolorystyka osobników zazwyczaj ciemna lub szara. Warny stepowe mają także wiele plamek na grzbiecie w kolorze rdzawo pomarańczowym, żółtym lub oliwkowo zielonym. Język warana stepowego jest ciemnogranatowy lub czarny, długi i rozwidlony na końcu. Język jest używany do rozpoznawania środowiska i terenu dookoła.

Pożywienie:
Waran stepowy zjada przede wszystkim owady, ale również żywi się małymi ssakami, ptakami, płazami oraz gadami, zjada także stawonogi i mięczaki.

Zachowanie:
Warany stepowe prowadzą lądowy oraz naziemny tryb życia. Gatunek ten nie wspina się na drzewa oraz  unika wody. Waran stepowy jest jednym z najłagodniejszych waranów, bardzo rzadko zdarzają sie u niego zachowania agresywne. Łatwo da się je oswoić. Uważane za jedne z najinteligentniejszych jaszczurek.

Terrarium:
Optymalne warunki w terrarium to temperatura 25-30 stopni Celsjusza, pod promiennikiem 35-38 stopni. Wilgotność należy utrzymywać na poziomie 50-60%. Odpowiednie terrarium powinno mieć wymiar 200x100x80 centymetrów  (dla jednej dorosłej jaszczurki).  Niezbędne wyposażenie w terrarium stanowi również basen, a także kilka kryjówek dla warana stepowego.

Rozmnażanie:
Po kopulacji samica składa około 50 jaj, najczęściej w termitierach lub pod odstająca korą. Zdarza się również składanie jaj pod kamieniami.