Tarczowiec sudański

Tarczowiec sudański – Gerrhosaurus major

 

Występowanie:
 Gatunek spotykany na terenach południowej Afryki, zasiedla głównie suche, piaszczysteTARCZOWIEC SUDAŃSKI lub kamieniste tereny. 

Długość życia:
Tarczowiec sudański przy zapewnieniu odpowiednich warunków może dożyć do 15 lat.

Wygląd i wymiar:
Osobniki tego gatunku mają masywną i mocną budowę ciała. Średnia długość osobników wynosi od 40 do 50 centymetrów. Większość z długości całkowitej przypada na ogon jaszczurki. Samce tarczowca sudańskiego są większe od samic. Charakterystyczną cechą są krótkie kończyny. Na grzbiecie tarczowiec ma grube, brunatne łuski mające metaliczny połysk.  Łuski te są ułożone w sposób bardzo regularny. Tworzone one bardzo sztywny pancerz.  Strona brzuszna jest w kolorze żółtawym, występują na niej duże łuski  będące w całości gładkie co pozwala jaszczurce na sprawne poruszanie się.

Zachowanie:
Gatunek o aktywności dziennej,  prowadzący naziemny tryb życia. Tarczowiec sudański jest bardzo łatwy do oswojenia. Dodatkowo jest to gatunek odporny. Gatunek łatwy w hodowli, polecany nawet dla osób początkujących.

Żywienie:  
Podstawę diety stanowią owady – świerszcze, szarańcze, karaczany, mączniaki,  a także mole woskowe.  W hodowli dodawać można również owoce jak np. banan, gruszka. Dodatkowo zaleca się stosowanie dodatków mineralno – witaminowych.

Terrarium:  
Minimalny wymiar terrarium dla jednego osobnika wynosi 100x80x50. Dla pary tarczowców wynosi 150x100x50 cm.  Optymalna temperatura powinna być utrzymywana na poziomie 25-35 stopni Celsjusza. Pod promiennikiem może mieć nawet ponad 40 stopni. W nocy należy obniżyć temperaturę do 20 stopni. Wilgotność powinna znajdować się na poziomie 40-50%.  Dla tego gatunku idealnym podłożem jest piasek. Niezbędne jest umieszczenie w terrarium również niewielkiego baseniku z wodą.